18 Mart 2015 Çarşamba

Asırlık Çanakkale Zaferi'miz

Tarih 18 Mart 1915...
100 yıl önce bugün yazılmış; ismi meçhul bir topçu zabitin (İsminin bulunduğu sayfanın bir bölümü yırtılmış) günlüğünden bir yazı;

Topçu Zabitin Çanakkale Günlüğü

Osmanlıca yazılmış; Türkçe'si ise şöyle;
  "16 zırhlı, Boğaz'a hücum etti. Ateş açtık. 10 mermi kadar attık. 25 kadar torpido ve birçok tahtelbahirler, torpil arayıcılar, 55 adet gemi olmak şartıyla bize hiç bakmayıp doğru Erenköyü'ne kadar gitti. Bombardımana başladılar. Ateş hedef taksimi ettiler.
Baş gösteremedik. Yan ateşiyle bizleri berbat etti. Bizim toplarımız onların büyük zırhlılarına karşı hiç nev'inde olduğu için bir şey yapamadık. Saat 7'de bir zırhlı yaralanıp tepesinin üstüne zor hal Boğaz'dan çıkaracaklar. Bizi ateş altına aldılar. Torpidoların avdetinde endahta başladık. 16 mermi attık. Birkaç tanesine isabet ettirdik. 3 tanesi geri kaçtı. Badehu 6 zırhlı torpidoları iskele tarafına almış bize ateş ederken içeri girdi. Ateş edeceğiz, fakat bir büyük amiral gemisi karşı istikametimizde durdu. Toplarını bize çevirdi. Ateşe hazır duruyor. Ateş edemedik. Telefonla haber verdiler. 1 tane zırhlı battı. 2 tanesinin cephanesinin ateşlendiğini haber verdiler. Bir torpido yanlarına gidip askerini alacakmış. Onun da batırıldığını söylediler.
  Badehu ateşe başladık. Bir torpidonun kıç tarafından ikinci topun atmış olduğu merminin isabetiyle yaralandığını gördüm. Bizleri büyük zırhlı gene yan ateşine çevirdi. Aman ya Rabbi! Nasıl anlatayım, şiddetli surette etrafta toprak bırakmadı. Başımıza geçirdi. Parçalar bir taraftan, mahfuz mahallerinden çıkamadık. Bizim yanımızda seri ateşlerin cephanesi ateşlendi. Düşmandan ziyade kendi cephanemizden korktuk. Akşam saat 2'ye kadar boğaz içerisinden gemiler çıkmadılar. Sabaha kadar top başında nöbette idik. Gece çıkıp gittiler. 4 zırhlı bir torpidonun yandığı her tarafa ilan olundu.” Söze gerek var mı? 
                                                                          Yemek Listesi
  Hiç düşündük mü; biz bazı yemeklere burun kıvırıp keyfimize bakarken, onlar vatan uğruna ölmeye giderken ne yiyerek enerji alıyorlardı (!)? İşte yemek listesi;
Çanakkale Savaşı yemek menüsü

13 yaşındaki gönüllü bombacıGönüllü Bombacı
Bu 13 yaşındaki cesur yüreğin adı bilinmiyor deniyor çoğu yerde ama bazı kaynaklarda adı "Ali Reşat" olarak geçiyor. Ali’nin babası, Balkan Savaşı’nda bir Makedonya alayında yüzbaşıydı ve Kumanova’da şehit düşmüş. Annesi ve kardeşleri, Sırplar tarafından katledilmiş. Nisan ayındaki bir saldırıda, her iki bacağından ve bir mermiyle de ciğerinden kötü bir biçimde yaralanmış ama hep ön saflarda olmak isteyen Ali’yi cephe gerisindeki bir hastaneye taşımanın da faydasız olduğunu görmüşler. Buna rağmen bu yaralanmadan dolayı 4 hafta cepheden uzak kalmış Ali. Sonrasında döndüğü cephede yine düşman kurşunlarına hedef olmuş. Son olarak da sol omzundan yaralanmış. Tüm bunlara karşın o, birkaç gün sonra yeniden iyileşerek siperlerdeki yerini almış.
Seyit Ali Onbaşı                         Seyit Ali Onbaşı
  Birinci Dünya Savaşı'nın başlamasıyla Çanakkale Cephesi'nde topçu eri olarak göreve başlamıştı. 18 Mart 1915'te müttefik donanması, Çanakkale Boğazı'nı geçmek için saldırıya geçmişti. Türk topçusunun karşı ateşinin yoğun olmasından dolayı, topun mermi kaldıran vinci parçalanmıştı. Bunun üzerine Seyit Ali 215 kg.lık top mermilerini sırtlayarak top kundağına yerleştirdi. Taşıdığı toplar sayesinde düşman Fransız gemisi, hasarlarla battı ve komutan bunun üzerine Seyit Ali'ye "Onbaşı"lık görevi verdi. 19 Mart'ta fotoğraf çekmek için top mermiyi tekrar sırtına kaldırması istendi ama kaldıramadı. "Yine savaş olsun, yine kaldırırım" dedi. Bunun üzerine fotoğraf; tahta bir mermiyle çekilebildi.
Daha bahsetmek istediğim o kadar çok kahraman var ki; hepsi birbirinden cesur ve yürekli. Defalarca ağlayarak izlediğim ve her seferinde minnetle dualarıma kattığım bir filmle yazıma son vereceğim. O günleri anlatan en güzel filmlerden biri. "Çanakkale 1915 (Diriliş)" Fragmanı aşağıda bulabilirsiniz. Fragmanın altındaki yazıya tıklarsanız filmin tamamını izleyebilirsiniz. Mutlaka izlemenizi öneririm; bu vatan nasıl kazanıldı; bilmeyenlere öğretme zamanı! (!!!)
En başta M.K. Atatürk'ü ve Çanakkale Savaşı'nda şehit olan tüm kutsal canlara tekrar Allah'tan rahmet diliyorum. Siz olmasaydınız; biz de olmazdık.
Minnetle, şükranla, saygıyla...

2 yorum:

  1. Ahh neler neler yaşadılar. Bu destanı anlatmak asırlara sığmaz..... Allah bir daha yaşatmasın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen; Allah bir daha yaşatmasın dediğiniz gibi :( Nur içinde yatsınlar ve Rabbim ülkemizi bayrağımızı korusun :(

      Sil

Yorum Yazmak İster Misin? :))